Burn-out herstel omvat het bij de bron onderzoeken en aanpakken van de klachten die u ondervindt. Zowel op het fysieke vlak, als op mentaal en emotioneel gebied kunt u problemen ondervinden.

Een onderscheid zal moeten worden gemaakt tussen een burn-out en overspannen zijn. De chronische stress heeft zijn sporen achter gelaten en die zijn een stuk minder ingrijpend bij overspannenheid dan een burn-out. Zie hiervoor ook de sectie over Burn-out en Klachten op deze website. Onderstaande aanpak is dan ook vrij algemeen. Toch is het een goede leidraad, al zullen bepaalde aspecten voor u wellicht niet, en weer andere juist wel van toepassing zijn.

Onderzoek naar burn-out herstel

Veel mensen zijn betrokken geweest bij een onderzoek naar de zoektocht naar herstel van burn-out en overspannen zijn. De resultaten daarvan zijn in dat artikel te vinden: zoektocht naar herstel van burn-out

burn-out herstel

Burn-out herstel proces

Het burn-out herstel proces kan globaal de volgende stappen bevatten.

 1. Diagnose en oriëntatie op de situatie. Wat is uw situatie? En komen uw symptomen overeen met wat je mag verwachten bij een burn-out? Bent u burn-out of overspannen?
 2. Wat geeft u energie en wat kost u energie: We staan niet dagelijks stil bij wat ons nu voedt en waardoor we vermoeid en gestrest raken. Energie opbouw vindt plaatst door een goede verhouding tussen inspanning en rust.
 3. Feedback vragen, zelfvertrouwen opbouwen: Vooral door het benadrukken van waar u goed in bent ontstaat weer meer vertrouwen in jezelf.
 4. Stabilisatie: Welke invloed heeft werkstress op de privé situatie en vice versa. Hoe houd ik de totale energiebalans in de gaten?
 5. Aanpak van energievreters: Wat kunt u er zelf aan doen om te voorkomen dat u zich weer laat ‘leeg zuigen’.
 6. Coping-stijl verbeteren: Hoe gaat u om met bepaalde situaties? En hoe kunt u negatief gedrag ombuigen naar een positieve aanpak.
 7. Match tussen u en uw werk: Past dit werk bij u? Of vergt het wellicht wat aanpassing over en weer?
 8. Belangentegenstellingen: Zowel op privé als op zakelijk gebied zijn er vaak verschillen in belangen tussen u en de omgeving.
 9. Overtuigingen: Een overtuiging kan u vastberaden maken maar kan er ook toe leiden dat u star vasthoudt aan een voor u negatief gedrag.
 10. Alle veranderingen op een rij: Wat heb je al aangepakt en hoe nu verder.
 11. Aanpassingen in de omgeving: Zowel privé als in het werk zijn wellicht aanpassingen nodig om een herhaling te voorkomen. Een goede analyse en eerlijk hiernaar kijken scheppen een goede basis voor de rest van uw leven
 12. Doorvoeren van alle veranderingen: De aanpassingen die noodzakelijk zijn doorzetten en o.a. het gedrag volhouden.

Natuurlijk verloopt ieder herstel proces anders. In overleg met je coach wordt bepaald welke aanpak wordt gekozen.

Burn-out herstel kan wel enkele maanden in beslag nemen

Een burn-out is een situatie na lange tijd van chronische stress. Het lichaam, de hersenen en de mentale capaciteiten hebben een flinke achterstand opgelopen. Bij iedereen echter is de situatie anders. Dit is mede afhankelijk van de tijdsduur van de belasting. Kortom: de ene burn-out is de andere niet.

Bijnieruitputting en burn-out

In het meest extreme geval is de zogenaamde HPS-as zo lang ontregeld geweest dat er bijnieruitputting heeft plaats gevonden. In deze situatie van een zogenaamde burn-out type 2 zal het herstel onevenredig langer duren.

Slimme aanpak van burn-out herstel

Een belangrijke eerste ingang bij burn-out herstel is het starten met fysiek herstel. Dat is vrijwel altijd mogelijk door gerichte fysieke interventies, waarbij aandacht dient te zijn voor het gevaar van overbelasting.


Reacties

Burn-out herstel — 4 reacties

 1. hoe kan er ontdekt worden of er een bijnieruitputting is?
  Ik heb al anderhalf jaar een burn-out. Door een tegenwerkende werkgever heb ik in april jl ontslag genomen en dacht dat het beter zou gaan. Echter na de zomervakantie lijkt ik steeds verder in te kakken, ben vermoeider dan ooit en hang veel op de bank. Daarentegen lukt het me maar niet om echt diep te slapen en lijkt mijn alarmbel/stresshormoon altijd aan te staan….
  Tips?

  • Beste Jet,
   Wellicht kun je je vraag stellen aan de burn-out coach die het dichtst bij je in de buurt is. Kijk eens op de kaart en neem contact op!
   vriendelijke groet!

 2. Hi, ik zit met een burnout op dit moment, is verandering van omgeving goed voor je? Als in, naar een vakantiehuis gaan of even een andere plek?

  • Beste Shelly, Sorry voor de late beantwoording. De ene burn-out is de andere niet. Zo is ook de oorzaak van een burn-out voor de ene persoon weer anders dan voor de andere.
   Als je je overspannen voelt, dan is het vaak fijn om even weg van alles te zijn. Daarvan knap je dan op.
   Maar als je een stevige burn-out hebt en alles je te veel lijkt, dan is verandering van omgeving juist misschien te pittig voor je.
   Ik zou je willen adviseren om een goede coach in jouw buurt op te zoeken, om dan samen, met een betere kijk op jouw eigen situatiue en hoe je er nu aan toe bent te beslissen wat slim is voor jou! Kijk op deze site voor een coach in jouw buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *