Symptomen van een burn-out tijdig herkennen én erkennen is ontzettend belangrijk. Langere tijd stress kan leiden tot een burn-out. Stress hebben we allemaal wel maar er zijn diverse stadia van stress te herkennen te herkennen. Hieronder vind je signalen dat het mis gaat.

Symptoom 1: Weinig energie en nergens zin in

futloos

Als je eenmaal in een burn-out zit dan is een belangrijk symptoom dat je nergens zin in hebt, noch de energie ervoor hebt. Je vindt het domweg allemaal niet zinvol: je werk, je kinderen, sporten.

In het ernstigste geval lig je lusteloos op de bank en te zappen of met je smartphone. Ook de zin in sex is volledig verdwenen.

Symptoom 2: Slecht inslapen en doorslapen

Doordat je veel piekert en het denken niet los kunt laten is het moeilijk om in te slapen. Het gemaal gaat dag en nacht door. Je kunt jezelf erop betrappen dat je je om de stomste dingen druk kunt maken.

Een ander symptoom van burn-out is dat je slecht doorslaapt. De hormoonbalans is verstoord en je maakt gewoon weg te veel cortisol en te weinig melatonine aan in de avond. Daardoor lig je vaak in de nacht wakker.. en begint het malen weer. Dit is een zichzelf versterkend effect.

Symptoom 3: Je hijgt bij geringe inspanning en kan weinig aan

Je bent altijd moe en je weerstand is verlaagd. Langdurige stress tast je immuunsysteem en je weerstand aan. Door het maar doorgaan op je werk, ondanks opspelende signalen heb je roofbouw gepleegd. Dat zorgt op den duur voor een grotere vatbaarheid voor griep, verkoudheid en andere vervelende klachten bij burn-out.

Vooral de darmen zijn heel gevoelig voor langdurige stress.

 

Symptoom 4: Je zit snel op de kast en raakt overgevoelig

burnout-symptomen2

Op het werk beginnen steeds meer dingen je te irriteren. Je hebt bijvoorbeeld iets met veel moeite klaar gespeeld en dan wordt er wéér over gemopperd. Het kost je steeds meer moeite, en je wordt nogal eens boos.

Thuis kom je soms ook niet meer tot rust, bovendien maalt je hoofd nog. Dus schiet je uit je slof tegen je kinderen als ze teveel van je willen. Het is vooral dit korte lontje, deze te snelle boosheid of boosheid om een kleinigheid, die een belangrijk signaal vormen voor een burn-out.

Symptoom 5: Je raakt onzeker

Je kunt je onzekerder gaan voelen over je eigen capaciteiten, zelfs kan je eigenwaarde zijn aangetast. Dat zorgt dan weer voor negatieve redenaties en cynisme. Je kunt dingen gaan denken als: Ik ben niks waard, ik ben onhandig etc etc.

Symptoom 6: Het kan je niks meer schelen

Minder betrokken zijn bij je werk, je onverschillig gedragen, afstandelijk opstellen en/of minder interesse tonen in je eigen werk en dat van je collega’s, zijn allemaal symptomen van een burn-out. Je bent van nature niet zo, maar vaak is die onverschilligheid gegroeid in de afgelopen periode.

Bij iedereen uit een burn-out zich weer anders, maar vaak komen verschillende symptomen van een burn-out gelijktijdig voor.

Symptomen van een burn-out bestrijden.

Komen de bovengenoemde signalen van een burn-out je bekend voor? Kom dan in actie. Want met tijdig ingrijpen, kun je voorkomen dat je een burn-out ontwikkelt.

 1. Ben je helemaal uitgeschakeld, meld je dan bij je huisarts of bedrijfsarts en roep de hulp van één van onze specialisten in. Zij zijn hierin gespecialiseerd en zullen je helpen om gedoseerd weer te herstellen van je burn-out.
 2. Ben je nog niet helemaal uitgeschakeld, pak dan onderstaande tips op, met of zonder de hulp van een specialist:
  1. Wees mindful. Dat wil zeggen: beperk je tot één ding tegelijk en maak dat eerst af. Komt er iets tussendoor, maak dan dat af en ga dan terug naar waarmee je bezig was. Dat geeft mentale rust.
  2. Bewaak je grenzen en leer nee te zeggen tegen zaken. Dat heet assertiviteit. Daarvoor zijn prima cursussen en een goede start kan het boekje liever assertiever zijn.
  3. Geniet! Genieten is het antigif tegen stress. Daarbij worden de juiste hormonen aangemaakt, die je stressbestendiger kunnen maken.
  4. Eet gezonde dingen. Veel groente en wat fruit. Niet te veel snoepen en drinken en zeker niet teveel koffie. En lees deze algemene tips voor eten en drinken bij burn-out.
  5. Beweeg minimaal een half uur per dag. In overleg met je coach kun je je inspanning ook gebruiken om sneller op te knappen. Dit burn-out herstelprogramma is daarop specifiek gericht.
  6. Zorg voor genoeg nachtrust. Daarbij hoort ook dat je op tijd de tv uitzet en iets ontspannends doet voor het slapen gaan. Een puzzeltje of een stripverhaal bijvoorbeeld.
  7. Leer beter om te gaan met de signalen die je lichaam je geeft.
  8. Vermijd perfectionisme.
  9. Relativeer.

Roep de hulp van één van onze specialisten in met je burn-out symptomen aan de slag te gaan. En bedenk: hoe verder je een burn-out laat oplopen, des te langer duurt ook je herstel.


Reacties

Burn-out symptomen — 1 reactie

 1. Pingback:Top 50 van burn-out signalen - Stress en Burn-out coaching in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>