Minder moeten van jezelf: zo doe je dat
Photo by Nick Karvounis on Unsplash
Sanders Coaching
Stress en burn-out coach
Groningen
Profielpagina
Een veelvoorkomende eigenschap van mensen die het risico lopen op een burn-out, is dat zij veel van zichzelf verwachten. Onrealistisch veel. Zij willen presteren, op elk vlak. En daarbij zijn ze ontzettend streng voor zichzelf. Ik kom dat in mijn praktijk veel tegen. Deze cliënten krijgen van mij steevast de opdracht ‘het regelboekje’ mee. Ik vraag ze om gedurende een week te observeren volgens welke regeltjes zij zich horen te gedragen. Wat verwachten ze van zichzelf (en vaak ook van anderen) thuis en op het werk? Regeltjes ontdek je als je spanning voelt: dan dreig je een eigen regel te overtreden of iemand anders overtreedt een van jouw regels.
Regels met grote en kleine impact
Ik onderscheid altijd regels met grote impact en kleinere regels. Grote impact hebben regels als: als een ander het kan moet ik het ook kunnen, ik mag geen fouten maken, ik moet alles in één keer goed doen, je moet jezelf zien te redden (en dus liefst geen hulp vragen), ik mag anderen niet teleurstellen, iedereen moet mij aardig vinden, ik moet behulpzaam zijn, et cetera. Voorbeelden van kleinere regels zijn: bij het opstaan direct het bed moeten opmaken, de ontbijttafel leegruimen voor je de deur uitgaat of als er bezoek komt moet het huis netjes zijn. Mensen hebben vaak niet in de gaten hoe hun eigen regels een keurslijf vormen als je er niet wat flexibel mee om weet te gaan en stilstaat bij je behoeftes.
Natuurlijk zijn deze regels waardevol – ze geven je sturing – maar het zijn tevens strenge verwachtingen die voorbijgaan aan het leven van alledag. Het is moeilijk om je grenzen te bewaken als je er strak aan vasthoudt. Want als je mensen niet wilt of mag teleurstellen, zul je veel doen om ze tevreden te houden. Als je alles moet kunnen wat een ander ook kan, negeer je je eigen grenzen en behoeftes. En als je je te allen tijde zelf moet zien te redden, ontbeer je andermans hulp wanneer je die nodig hebt. Ik vraag mijn cliënten weleens of ze zouden solliciteren als hun eigen verwachtingen de functie-eisen zijn. ,,Ben je gek!”, zeggen ze dan.
Te hoge verwachtingen geven stress
Je vraagt je af waarom we onszelf zo knel zetten. Daar valt veel over te zeggen, maar het komt hier op neer: zo vermijden we vervelende gevoelens. Op de korte termijn tenminste. Als je iedereen tevreden houdt, krijg je waardering. En als je geen fouten maakt, geeft dat je een goed gevoel. Maar op de lange(re) termijn betaal je er een hoge prijs voor.
Tips:
- Ontdek en noteer wat je allemaal van jezelf verwacht.
- Bedenk wat je gedrag je oplevert op de korte en de lange(re) termijn.
- Ga realistischer om met wat je allemaal van jezelf moet en verwacht.
- Zeg niet standaard ja als iemand je iets vraagt. Denk ook aan jezelf.
Auteur
Sanders Coaching
Stress en burn-out coach
Groningen
Profielpagina