Werkstress is een twaalfkoppig monster
Sanders Coaching
Stress en burn-out coach
Groningen
Profielpagina
Werkstress is twaalfkoppig monster
Bij werkstress denken veel mensen dat dit vooral ontstaat door ‘te veel werk’. Maar dat is maar een van de mogelijke oorzaken. Werkstress ontstaat meestal door een combinatie van de volgende twaalf factoren
- machteloosheid (geen invloed hebben op werktempo, werkomstandigheden en werkinhoud; onzekerheid over de toekomst)
- inadequate of onvoldoende informatie om je werk goed te kunnen doen, onduidelijke taakomschrijving
- conflicten
- ondermijnende collegiale verhoudingen
- overbelasting (zoals te veel werk om dit in de beschikbare tijd goed te kunnen doen, veel overwerk, geringe pauzemogelijkheden, thuis werk niet kunnen loslaten)
- onderbelasting en verveling (werk dat niet aansluit bij je capaciteiten, te weinig werk, geen uitdaging in je werk meer zien, geen ontwikkelmogelijkheden)
- slechte feedback, slechte leidinggevenden
- straf (geen waardering, de schuld krijgen van andermans fouten, onder een loep liggen, geen steun en/of alleen maar kritiek horen)
- vervreemding (je werk is bijvoorbeeld dusdanig veranderd dat je je hart er niet meer in kwijt kunt, je werkt geïsoleerd, je voelt je geen onderdeel van de organisatie)
- dubbelzinnigheid (tegenstrijdige opdrachten of onverenigbare eisen)
- gebrek aan beloning (op het vlak van voldoening, salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden)
- waardenconflicten (je eigen waarden en normen wijken af van de bedrijfscultuur)
Welke van deze twaalf factoren bij werkstress een rol spelen, hangt af van de situatie en de persoon. Om je werkstress effectief aan te pakken, moet je dus weten wat er loos is. Onderzoek wat er aan de hand is of laat een werkdrukanalyse maken.
Werkstress aanpakken
Kun je dit twaalfkoppige monster aanpakken? Ja en nee. Onderscheid allereerst wat wel en wat niet te beïnvloeden is. Stel dat overbelasting een van de stressfactoren is. Dan kun je het volgende doen:
- zorgen dat je minder werk op je bordje krijgt en hierover overleggen met de leidinggevende
- pauzemogelijkheden bespreken
- anders omgaan met werk (verantwoordelijkheden daar laten waar ze horen, de lat wat lager leggen en wat sneller tevreden zijn, grenzen bewaken en nee leren zeggen)
- leren hulp vragen en delegeren
- werken aan persoonlijke efficiency (timemanagement)
- samenwerken (meer als team opereren in plaats van ieder op zijn eigen houtje)
Lang niet alles is te beïnvloeden. Bij een reorganisatie bijvoorbeeld is het aannemen van een extra kracht waarschijnlijk niet mogelijk, al lost dit de overbelasting op. Richt je dus op wat wel te beïnvloeden is. En kijk daarnaast of je anders kunt leren omgaan met wat nu eenmaal is zoals het is.
Veel bedrijven stellen budgetten beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling die ten goede komt aan het werk. Informeer eens naar de mogelijkheden als je denkt dat jij en je werkgever daar baat bij kunnen hebben.
Auteur
Sanders Coaching
Stress en burn-out coach
Groningen
Profielpagina